Urartuların batıdaki son kalesi Tomisa zamana direniyor
Urartuların batıdaki son kalesi Tomisa zamana direniyor
ELAZIĞ Elazığ’da 3 bin yıl önce kurulan ve Urartuların batıdaki son kalesi olarak bilinen Tomisa Kalesi adeta zamana direniyor.
Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Topaluşağı köyünün Geli mezrası sınırlarında bulunan Tomisa Kalesi, Urartuların batıdaki son kalesi olarak biliniyor. 3 bin yıl önce Urartular tarafından yaptırılan kale adeta zamana direniyor. Urartulardan sonra birçok uygarlığın kullandığı kalenin birkaç duvarı günümüze ulaşmayı başarmıştır. Fırat Nehri’nin kenarında yer alan kale, konumu ve görünümü ile dikkat çekiyor. Birinci derece sit alanı ilan edilen kalenin turizme kazandırılması bekleniyor.
Kale hakkında bilgi veren Araştırmacı Yazar Aygün Çam, “Baskil İlçesi Topaluşağı köyü Geli mezrası sınırları içerisinde, Fırat Nehri’nin kenarında, tarihi Tomisa Kalesi’ndeyiz. Tomisa Kalesi gerçekten de Türkiye için çok önemli bir savunma yapısı. tarih ve medeniyet.Burası Urartular tarafından 3000 yıl önce yapılmış bir savunma yapısıdır.Bir kaledir.Urartuların batıdaki son sınırıdır.Fırat nehrinin ötesine geçemezler.Tomisa Kalesi bölge halkı için büyük değer taşımaktadır. Urartular ve sonraki uygarlıklar.Bu kalenin içinde bir Urartu yazıtı vardı.O yazıtı Prof.Dr.Kemalettin Keloğlu tercüme etmiştir.Asurluların Alzi diyarı ile Melitia diyarı arasındaki savaştan bahsetmektedir. Karakaya Baraj Gölü, o yazıt sular altında kaldı” dedi.
Tomisa Kalesi’nin surlarının bazı bölümlerinin ayakta olduğunu ifade eden Çam, “Burada IV. 1. derece sit alanı burası. 15-20 metre yürüyerek kaleye ulaşabiliyoruz.İnanılmaz.Fırat Nehri ve baraj gölü manzarası var. Turizme kazandırmak için çok çaba sarf etmeye gerek yok. Herşey hazır. 100 metre ilerimizde Kömürhan Köprüsü var. Çok ufak dokunuşlarla burası turizme kazandırılabilir. Gün batımı ve gün doğumunda inanılmaz fotoğraf kareleri var” dedi.