Ekonomi

Gram altın, Reşat altın ve Hamit altın standardı belirlendi

Piyasada gram altın, Reşat altını ve Hamit altını olarak adlandırılan eserler için basılmış bir kıymetli maden olarak kabul edilmektedir.

Yönetmelik ile Türkiye’de ticareti yapılabilecek işlenmemiş kıymetli madenler ve baskılı kıymetli madenlerin standartları belirlendi.

Kimler tarafından alınıp satılabileceği belirlenir

Bu kıymetli madenlerin standartları belirlenirken, ülkede işlenmemiş ve basılmış kıymetli madenlerin kimler tarafından alınıp satılabileceğine dair kurallar getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlandı

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı ikincil düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketicinin korunmasını hedefleyen

Kişilerin satın aldıkları standart işlenmemiş kıymetli madenler ve baskılı kıymetli madenlerin standartlarından emin olmalarını sağlamak ve tüketiciyi korumak amacıyla yapılan düzenlemeler çerçevesinde, Türkiye’de üretilen baskılı kıymetli madenlerin alım satımına ilişkin mevzuat hazırlanmıştır. sadece Hazine ve Maliye Bakanlığınca faaliyet izni verilecek rafineriler ve Darphane.

Alım satım yapabilen kurumlar

Yönetmelik, sadece rafineriler, kıymetli madenler aracı kuruluşları ve yetkili kuruluşlar ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilmiş ve Bakanlıkça faaliyet izni verilen kuyumculuk işletmelerinin standart işlenmemiş kıymetli madenler ile baskılı kıymetli madenleri alıp satabileceklerini düzenlemektedir.

Aynı şekilde yurt içinde sadece Bakanlıkça işletme ruhsatı verilecek rafineriler de Darphane ve Borsa İstanbul AŞ’nin yayımlayacağı yönetmeliklere tabi olacak. “Rafineri Listesi”Yurt dışında bulunan rafinerilerde üretilen standart işlenmemiş kıymetli madenler de alınıp satılabilecektir.

Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenler satılmayacaktır.

Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin kuyumculuk işletmeleri hariç Türkiye’de yerleşik gerçek kişilere satışı mümkün olmayacaktır.

Standart işlenmemiş kıymetli madenler yıl sonuna kadar Darphane tarafından satın alınacaktır.

Yurt içinde ticareti yapılamayan standart işlenmemiş kıymetli madenler ile baskılı kıymetli madenlerin yıl sonuna kadar sadece Darphane, kıymetli madenler aracı kurumları, rafineriler ve kuyumculuk işletmeleri tarafından alınabilmesi için bir geçiş dönemi öngörülmüştür.

Kayıt yükümlülüğü

Söz konusu yönetmelik ile Darphane tarafından standart işlenmemiş kıymetli madenler ve baskılı kıymetli madenler geliştirilecektir. “Kıymetli Maden Takip Sistemi”Ne kaydı gerekiyordu.

Kıymetli maden rafinerilerinin kurulması Bakanlığın iznine tabidir.

Kıymetli maden rafinerilerinin kurulması Hazine ve Maliye Bakanlığının iznine tabi tutulmuş, rafinerilerin faaliyetlerinin gözetim ve denetimine ilişkin usul ve esaslar ile işletme izni alınması zorunlu tutularak yükümlülükleri belirlenmiştir.

Ithalat kotası

Kıymetli madenler aracı kurumlarının Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kararı kapsamında yaptığı ithalat işlemlerine ilişkin bazı düzenlemeler yapıldı. DIR kapsamında her bir standart işlenmemiş kıymetli metal ithalat işlemi için sağlanan 20 kilogram istisnai kıymetli madenler ayrıştırılarak altın için 40 kilogram, gümüş için 200 kilograma çıkarıldı.

Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalatında gümrük idarelerine kalibrasyon raporu ibraz etme zorunluluğu kapsamında, bu düzeltme raporları sadece Darphane ve Damga Basım Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenebilecek olup, özel yetkili makamlarca düzenlenen düzeltme raporları Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında yürütülen 5 kilograma kadar olan standart dışı kıymetli madenlerin ithalat işlemlerinde intibak evleri. tarafından belirlenecek usul ve esaslar dahilinde kabul edilebilir.

Rafineri işletme izni başvuru bedeli 8 milyon TL’dir.

Kıymetli maden rafinerilerinin gözetim ve kontrolüne ilişkin yeni düzenlemeler doğrultusunda, rafinerilerin faaliyet izni ve hisse devri başvurularının başvuru fiyatlarının belirlenmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Rafineri işletme izni başvuru bedeli 8 milyon TL olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu