Nisan ayında ilk maaş için EYT’de yol haritası nasıl belirlenmeli?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, deprem nedeniyle ara verilen çalışmalarına yarın başlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun gündemindeki ilk konu emeklilik yaşı (EYT) kanun tasarısı olacak. Genel Kurul, teklif üzerindeki müzakerelere yarın başlayacak. Müzakerelerin bir gün içinde tamamlanması bekleniyor.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre EYT yasası bu hafta TBMM’de yasalaşırsa, şartları yerine getiren kişiler Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren emeklilik dilekçesi verebilecek.
5510 sayılı Kanuna göre aylık almaya hak kazanan 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişiler, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi takip eden ay başından itibaren aylık almaya hak kazanırlar.
Halen görevde olan 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişilerin aylıkları, yetkili makamdan alınan emeklilik sevkinin onaylanması ile görevden çıkarılma tarihini takip eden ay başında başlar.
Emeklilik dilekçesi tarihini takip eden ay başından itibaren, herhangi bir surette memuriyetten istifa, ihraç vb. nedenlerle SSK, BAĞ-KUR gibi başka bir statüde çalışmamış olanlar ile emeklilik şartları, ay başından itibaren maaşları ödenir.
Buna göre Mart ayında emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Şu anda şartları taşımayan kişiler, şartları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi takip eden ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.
İlk ödeme ne zaman yapılacak?
Mart ayında dilekçe verenler için ay başlangıcının 1 Nisan olması, ilk emekli maaşı ödemesinin Nisan ayında yapılacağı anlamına gelmiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik başvurularını normalde iki hafta içinde sonuçlandırır. Örneğin 2021 yılında ortalama aylık bağlanma süresi SSK’da 15,35 gün, BAĞ-KUR’da 13,56 gün ve Emekli Sandığı’nda 11,53 gün oldu. Ancak 2021’de 312 bin 634 kişiye yaşlılık, 2021’de 7 bin 125 kişiye de malullük aylığı bağlandı.
EYT teklifinin Meclis Planı Bütçe Komisyonu’nda görüşüldüğü sırada verilen bilgilere göre, SSK’dan 1 milyon 661 bin, BAĞ-KUR’dan 88 bin 626, Emekli Sandığı’ndan 496 bin kişi emeklilik şartlarını yerine getirdi. Bunların, SSK ve BAĞ-KUR’luların tamamına yakını ile Emekli Sandığına tabi olanların yüzde 25’inin kısa sürede emekli olacağı tahmin ediliyor.
1 Nisan’dan itibaren geçerli aylık ödemeler
Mart ayında yüzbinlerce kişi emeklilik dilekçesi verirse, emekli aylığı bağlama sürecinin uzaması bekleniyor. Çünkü otomasyona geçilmiş olmasına rağmen emeklilik dilekçesi veren vatandaşların belgeleri fiziki olarak incelendikten sonra emekli maaşları bağlanıyor. Ancak, emeklilik süreci tamamlandığında, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere aylıkları ödenir.
Yasaya göre emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100’er lira bayram ikramiyesi ödeniyor. Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan’a denk geldiği için Mart ayında emeklilik başvurusunda bulunanlara Nisan ayında da 1.100 lira bayram ikramiyesi verilecek.