Ekonomi

Japonya’nın üst düzey yetkilisi küçük firmalara ücret artışı çağrısında bulundu

Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi, ücretlerde sürdürülebilir bir artışı teşvik etmek amacıyla, küçük işletmelerde ücret artışlarının yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı. Bu tutum, mevcut hükümetin artan yaşam maliyetlerinin tüketici harcamaları üzerindeki etkisini hafifletme ve ülkenin hassas ekonomik toparlanmasını destekleme stratejisinin bir parçasıdır.

Hayashi’nin yorumları, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 30 ve 31 Temmuz’da yapılması planlanan politika toplantısı öncesinde Cuma günü Reuters NEXT Newsmaker röportajı sırasında yapıldı. Toplantıda, ekonomik koşulların faiz oranlarının sıfıra yakın seviyelerden artırılmasına izin verip vermediğine odaklanılacak.

Baş kabine sekreteri, şirketlerin daha yüksek maliyetleri yansıtmak için fiyatları ayarlayabileceği ve böylece ücretleri artırmaya devam etmek için yeterince kazanabileceği “pozitif” bir döngüye duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Hayashi, “Japonya Merkez Bankası’nın ekonomide olup bitenleri göz önünde bulundurarak ve piyasalarla yakın diyalog içinde belirli bir para politikasına karar vermesini bekliyoruz” dedi.

Japon hükümeti ayrıca enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde hanehalkının yükünü hafifletmek için yılın ilerleyen dönemlerinde yeni bir mali teşvik paketi hazırlamayı düşünüyor. Bu harcamaların ölçeği önümüzdeki aylardaki ekonomik koşullara bağlı olacak.

Mart ayından bu yana BOJ, negatif faiz oranlarına ve tahvil getirisi kontrolüne son vererek uzun süredir devam eden radikal teşvik politikasından uzaklaştı. Bu değişimle birlikte, piyasa duyarlılığı Temmuz politika toplantısında faiz artırımı olasılığına doğru yöneliyor. BOJ Başkanı Kazuo Ueda, ücret artışının daha yaygın hale gelmesi ve enflasyonun %2 hedefi civarında kalması halinde bankanın faizleri artırmaya hazır olduğunu belirtti.

Büyük şirketler bu yıl önemli ücret artışları uygularken, daha küçük şirketlerin bunu takip edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor. Yen’in son dönemdeki düşüşü ve bunun ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin sorulara yanıt olarak Hayashi, döviz kurlarının ekonomik temelleri yansıtması gerektiğini belirtti ancak son seviyelerin bu temellerle uyumlu olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Yen, kısmen ABD ve Japonya arasındaki önemli faiz oranı farkı nedeniyle bu yıl dolar karşısında önemli ölçüde zayıflayarak yaklaşık 38 yılın en düşük seviyelerine ulaştı.

Tokyo’nun bu ay döviz piyasasına müdahale ederek, geçen hafta 155.375 ile zirve yaptıktan sonra dolar karşısında 157.50 civarında işlem gören yeni desteklediğine dair spekülasyonlar var ve bunun müdahalenin bir sonucu olduğundan şüpheleniliyor.

Hayashi, hükümet ile BOJ arasında 2013 yılında yapılan ve merkez bankasının %2’lik enflasyon hedefine mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını taahhüt eden ortak açıklamanın değiştirilmesine acil bir ihtiyaç görmüyor.

Bu açıklama BOJ’un eski Başkan Haruhiko Kuroda yönetimindeki agresif parasal teşvik politikasının temelini ve Japonya’da ultra düşük faiz oranlarının sürdürülmesinin gerekçesini oluşturuyor.

Eleştirmenler, Japonya’nın iki yıldan uzun bir süredir BOJ’un %2’lik hedefinin üzerinde enflasyon yaşadığı göz önüne alındığında, açıklamanın deflasyonla mücadeleye odaklanmasının modasının geçtiğini savunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

basaksehir-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu